Tradiční barmanská soutěž Beefeater MIXLDN v České republice přednedávnem odstartovala sedmý ročník. Účastníci mají za úkol vymyslet drink obsahující gin Beefeater a spojit jeho příběh s českým městem, k němuž chovají nějaký vztah.

 

Přihlásilo se více než 30 zájemců z celé země. Ti teď po celý říjen ve svých podnicích nabízejí soutěžní koktejly a čekají na návštěvu komise. Devět nejlepších (a desátá nejvíce lajkovaná facebooková divoká karta) postoupí do listopadového pražského finále.

 

V Crazy Daisy sebrali odvahu k soutěžení hned dva barmani. Podívejte se na jejich drinky a přečtěte si příběhy, díky kterým vznikly.

 

Orchidea

Dominik Fencl

Beefeater London dry, Dom Benedictine, hruškovice Rudolf Jelínek, tonik Qyuzu, orchidejový sirup, citronový fresh. Ozdoba: citronová kůra, Peychaud`s bitters, flambovaná hruška

Kromě kolegů z Crazy Daisy rád trávím svůj volný čas i s mými přáteli z dětství. Sice jsme každý jiný – máme rozdílné chutě, zájmy, názory, profese i hudební vkus, ale spojuje nás pouto nerozlučnosti.

 

Jednoho slunečného odpoledne jsme s touhle partou seděli na vyhlídce v parku Letná a já jsem téměř neustále podvědomě přemýšlel o mém soutěžním drinku. V tom jsem si uvědomil, že popíjíme hruškovici, a že by mohla do koktejlu chuťově zapadat. Třeba spolu s nyní tolik módním tonikem.

 

Později toho dne jsem se sám se svými myšlenkami toulal stmívající se Prahou a konečně si uvědomil, že tím nejdůležitějším je rodina. Snad to bylo díky rodinné atmosféře, kterou na mě tohle město působí. Lidé se tu spolu baví, chodí po barech, posedávají v houfech na lavičkách… Rodina, to je hlavně maminka, a tak jsem se rozhodl, že v drinku intenzivní chuti bude výraznou roli hrát její nejoblíbenější květina, orchidej.

 

Golden Era of Prague

Patrik Gabina

Beefeater 24, Graham`s Fine White Port, Verschü Sprizz, moravská jadernička Rudolf Jelínek, Angostura bitters, Orange bitters. Ozdoba: jedlé zlato, parfém z jasmínu, pomerančové kůry a ginu Beefeater

Jednoho všedního večera – myslím, že to byla středa – se v Crazy Daisy na baru přede mnou potkali dva skvělí pánové. První byl Joshua z Londýna, který se mi prezentoval jako velký milovník ginu Beefeater. Časem se vedle něj usadil Matěj ze Zlína. Oba hosté si objednávali koktejly mimo naše menu, vymýšlel jsem jim je na míru. Zatímco Joshua preferoval ginové záležitosti, Matěj si pochutnával na drincích obsahujících ovocné pálenky.

 

Nedlouho poté, co se Joshua začal zajímat o to, co je obsahem láhve budíkového tvaru, odstartovala vášnivá diskuze o destilátech. Okamžitě mě napadla crazy myšlenka spojit v drinku gin a moravskou jaderničku.

 

Koktejl oběma pánům velmi chutnal a já jsem jej pojmenoval Golden Era of Prague. Má reprezentovat multikulturnost a charakter lidí různého původu střetávajících se v Praze. V dnešní době, která se podle mě do historie zapíše mimo jiné také jako boom české barové scény.