Věděli jste, že jeden z červených rondonů se zlatým zdobením v Crazy Daisy obléká také čajový mistr? Jmenuje se Libor Andla, je mu 27 let a letos se mu podařilo vyhrát disciplínu Příprava čaje v národním kole soutěže Tea Masters Cup. Tím si vysloužil letenku na světové finále, které se uskuteční na konci září v Číně!

 

Jak vypadal moment, který rozhodl o tom, že se budeš v životě intenzivně věnovat čaji?

Bylo mi 20 let a jako student jsem rád chodil do čajovny. Líbilo se mi její příjemné prostředí, do budoucna jsem přemýšlel o absolvování čajového kurzu. Pak přišel den poslední neúspěšné univerzitní zkoušky a já jsem hned dostal nabídku od majitele čajovny, jestli u nich nechci pracovat. Strávil jsem tam pět let, našel si přátele na celý život, naučil se vše možné o čaji, nahlédl do gastronomie, umění improvizace i mezilidské komunikace. Postupně jsem prošel všemi pozicemi včetně provozního vedoucího.

 

Nyní ale působíš v týmu nového pražského baru Crazy Daisy. Je i zde nějaký prostor pro to věnovat se čaji?

Už při práci v čajovně jsem se začal věnovat také studiu chutí prémiového alkoholu. Pracoval jsem v cafe baru, s Honzou Zlámaným jsme začali na ostravské gastroscéně provozovat pojízdný Smogbar, v němž jsme nabízeli čajové limonády a nealko i alko koktejly s obsahem čaje. Setkávali jsme se pouze s kladnými reakcemi. V Crazy Daisy v současnosti pracujeme na vlastních čajových bitters, kdy ve výsledku představíme kolekci několika druhů pro použití v mixologii. Dále se samozřejmě snažíme maceráty čaje používat do svých koktejlů a opět tak prezentovat čaj jiným způsobem.

Co tě na tom všem vlastně baví?

Smyslem naší profese je činit lidi šťastnými, naslouchat jim, nechat je objevovat nové chutě. A při tom všem se neustále vzdělávat. Neumím si představit duševně lépe ohodnocenou práci.

 

Jaká jsou vlastně zásadní hodnotící kritéria při přípravě čaje na Tea Masters Cup?

Nejdříve máš 20 minut na to, aby sis nachystal vodu a nádoby. Druhá část je čtvrthodinová, to už prezentuješ, připravuješ a servíruješ čaj. Připravit musíš šest porcí od každého čaje. Závěrečných pět minut každého kola je stanoveno pro úklid. Porotci toho hodnotí spoustu, například vhodnost zvolené techniky pro přípravu daného čaje, racionalitu a sebejistotu vystupování, vizuální dojem, znalost vzorku, přesnost předvídání chutě a vůně čaje a samozřejmě také komplexní senzorické vlastnosti soutěžního vzorku.

 

V čem soutěžící nejčastěji chybují?

Obecně vzato, studenti gastronomických škol mívají skvělou technickou a servisní práci, kterou jim kazí trochu strojová prezentace „jako ve škole“ a nervozita. Naopak zkušení teatendeři mívají přirozenou prezentaci, ale zaostávají občas v drobných detailech techniky a čistoty práce. V závěrečném hodnocení tak hraje roli vyváženost mezi těmito dovednostmi.

Už víš, co pro váš pořadatelé v Číně nachystali?

Do Asie se chystám poprvé, bude to jistě velká zkušenost a moc se na cestu těším. V doprovodném programu mají být poznávací cesty po provincii Chu-pej. Seznámíme se s lokálními čaji, navážeme nové kontakty, poznáme místní kulturu a snad i načerpáme vnitřní energii z úchvatné přírody.

 

Slovo Čína v našich končinách vyvolává různé konotace, například ohledně přístupu k lidským právům…

Stavím se za zcela demokratickou a svobodnou společnost na všech úrovních, odmítám jakékoliv omezování a zásahy do lidských práv. Bohužel existuje na světě spousta zemí, kde tyto práva jsou porušována, a rozhodně se nejedná jen o Čínu. Myslím si, že je důležité uvědomovat si, v jak skvělých končinách žijeme, využít možnosti svobodného cestování a utvářet si tak alespoň v rámci dostupných možností svůj vlastní obrázek o světě, sbírat informace, ověřovat je a tím alespoň minimálně a pasivně bojovat proti rozšiřování nespravedlnosti.

 

S jakým cílem do Asie odjíždíš? Myslíš si, že můžeš uvažovat nad nejvyššími metami?

Konkurence tam bude značná, účastníci různých kategorií dorazí z více než dvaceti zemí světa. Osobně si však nedovedu představit, jak taková velká soutěž bude vypadat, a zkouším si o ní udělat obrázek alespoň prostřednictvím videí z minulých let. Trénuji čistotu práce, prezentaci i přípravu. Samozřejmě není třeba klást si malé cíle a myslím si, že pod vedením Jirky Boháče budeme dobře připraveným týmem. Třeba se jednomu z nás (ČR budou v Číně reprezentovat celkem 4 teatendeři, každý ve své disciplíně, pozn. red.) může povést zaútočit na přední místa. To by byla skvělá vizitka úrovně české čajové kultury ve světě.