Na konci listopadu proběhla v nádherných prostorách restaurace Aureole v Praze prezentace nových ročníků šampaňského Dom Pérignon. Zastoupeny byly nejen pražské bary a hotely, ale potkali jsme se zde například i s kolegy z Brna. Představený byly ročníky Dom Pérignon 2009, Dom Pérignon rosé 2005 a Dom Pérignon P2 2000.

Představování nových ročníků se ujal člověk nejpovolanější, Novozélanďan Nick Lane, který patří k týmu enologů, kteří vytvářejí šampaňské Dom Perignon. Po velmi příjemné prezentaci, která byla spojena s degustací jsme měli možnost Nicka krátce vyzpovídat pro náš blog.

Nicku můžeš se ve zkratce představit sebe a svou práci v Dom Pérignon?

Jmenuji se Nick Lane a jsem vinař nebo spíše enolog v Dom Pérignon a jsem části čtyřčlenného týmu, který vytváří vína Dom Pérignon. Jsem tedy zapojen do sběru hroznů, tvoření tichého vína, testování, blendování a také do komunikace se zákazníky. Jako právě teď.

Kde jsi pracoval předtím, než jsi začal pracovat pro tak významnou společnost jako je Dom Pérignon?

Pracoval jsem ve vinařství na Novém Zélandě, které patří společnosti Moet&Hennessy, jménem Cloudy Bay, 13 let.

Jak těžké je vlastně pro vinaře z Nového Zélandu, který produkuje skvělá vína, ale přeci jen není typicky vinařskou zemi, dopracovat se až do velké společnosti jako je Dom Pérignon?

Pro mě to bylo trochu jednodušší, protože jsem ve Francii studoval, umím tedy francouzsky a několikrát jsem byl pracovně na sklizni v Burgundsku, ve Veuve Clicqout. Z těchto důvodů to pro mne bylo jednodušší.

V České republice, potažmo v Praze jsi poprvé?

Ano, je to moje první návštěva České republiky.


Dom Perignon je značka ročníkových šumivých vín z oblasti Champagne patřící pod dům Moët & Chandon. Je pojmenován po Dom Pérignonovi (1638 – 1715), benediktinskému mnichovi, který byl významným průkopníkem jakosti tichého i šumivého vína.


A tvé pocity jako Novozélanďana žijícího ve Francii?

Praha je nádherná. Líbí se mi kombinace řeky, kopců a architektury ze které dýchá historie. Hlavně se mi líbí, že Praha není plochá. Členitost místní krajiny mne opravdu nadchla.

Patříš mezi ty, kteří mají k výrobě Dom Pérignon nejblíže. Mohl bys nám tedy, jako jeden z nejpovolanějších, říci proč by lidé měli pít Dom Pérignon?

Dom Pérignon je pro mě perfektně vyvážené šampaňské. Má mineralitu, ovocnost, je vyvážené, komplexní a zraje dlouhá čas. A to je i hlavní hodnota Dom Pérignong. Potenciál k dlouhodobému zrání.

Určitě máš odzkoušeno spoustu ročníků. Kdybys mohl vybrat svůj nejoblíbenější nebo nejspeciálnější, jaký by to byl?

Dnes máme ročník 2009 který má krásný potenciál pro další zrání a je nádherně ovocitý. To samé ročník 2005, ročník 2005 je opravdu výborný. Můj osobní speciální zážitek s Dom Pérignon je 1982.

Když nepiješ šampaňské, co si rád dáš k piti?

Řekl bych voda, ale tebe asi zajímá alkoholický (smích). Miluji chardonnay, mám rád Pinot Noir a pak pivo.

Poslední otázka. Je něco co bys rád sdělil našim čtenářům, třeba nějaký tip?

Nejen pro profesionály, ale i pro běžné konzumenty a milovníka vína – vždy používejte správné sklenice. Nejenom pro Dom Pérignon, ale pro každé víno je důležitá správná sklenice. Kupujte si správné sklenice, ovšem nenechte je používat děti. Z vlastní zkušenosti – rozbijí je! (smích).