Dýňová mánie vrcholí. Scházíme proto dolů do sklepa a z bedýnek si vytahujeme uskladněné hrušky a dýně, abychom si z nich vyrobili podzimní hruškovo-dýňovou limonádu či horký punč. Co budeme potřebovat?

1,5 kg dýně Hokaido

1,5 kg hrušek bez jádřinců

1 l vody

1 citron

50 g zázvoru

0,5 kg třtinového cukru

2 kusy skořice

1 badyán

5 g muškátového květu

Perlivou vodu na limonádu

Horkou vodu na punč

 

1: Dýni oloupeme, vydlabeme semena a nakrájíme. Hrušky očistíme a zbavíme jádřinců, nakrájíme.

2: Dýni, hrušky, nakrájený citrón, koření a vodu společně vaříme asi 30 minut. Vytáhneme badyán a skořici, rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme. Přidáme cukr a znovu asi 30 minut vaříme. Chuť samozřejmě sami regulujeme podle svého uváženi.

3: Necháme vychladnout a přelijeme do sterilovaných lahví. Láhve uchováváme v chladu a po otevření co nejdříve spotřebujeme. Pro delší trvanlivost lze likér krátce sterilizovat, podobně jako kompot.

Limonáda: Do sklenice na led odměříme 5 cl hruško-dýňového sirupu a dolijeme perlivou vodou

Horký punč: Do sklenice na teplé drinky, odměříme 2cl Meruňkovice, 5cl hruško-dýňového pyré a dolijeme horkou vodou.