V neděli 28.ledna proběhlo v baru Anonymous oficiální představéní Bulleit 10 YO na českém trhu. Seznámení se s, pro nás, novým přírůstkem do rodiny Bulleit bourbonu probíhalo v příjemné neformální atmosféře a ochutnávání nejen čistého Bulleit 10 YO, ale i v koktejlech. Kluci z anonymous vsadili na více či méně známé klasiky jako Old fashioned, Boulevardier nebo Whiskey smash, které doplnili svými třemi vlastními koktejly Eau de blu, Coffee & nuts a Luxury 10. V průběhu večera se u každého stolu průběžně zastavoval český Bulleitman Jarda Modlík s lahví Bulleit 10 YO v ruce a hostům sděloval informace o této novince. A my jsme se mohli dozvědět pár zajímavostí.

Bulleit 10YO byl poprvé představen americkému trhu a světu 2013. Jedná se o déle zrající bourbon, klasický Bulleit je blendován z 5-8letých bourbonů. Bulleit 10YO zrál, jak už název napovídá, 10 let, nejedná se tedy o průměrné věk nebo nejstarší bourbon ve směsi. Zrání probíhá ve vypalovaných sudech z bílého dubu a selekci whiskey prováděl sám Tom Bulleit.

Bulleit 10YO v podstatě ihned po uvedení na americký trh vzbudil značný rozruch mezi odbornou veřejností. Jak je u bourbonů od Toma Bulleita zvykem začal sbírat různá ocenění, namátkou v soutěži Ultimate Spirits Challenge získal 92 bodů ze 100, za což dostal zlatou medaili a vyznamenání „Excellent, Highly Recommended“. Zlato si odnesl také z cen San Francisco World Spirits Competition, a to v letech 2013, 2014 a 2015.

A jaký Bulleit 10YO je? Bulleit Bourbon 10 Year Old má tmavou barvu s načervenalými, oranžovými odstíny. Má klasické aroma páleného dubu s náznaky vanilky a sušeného ovoce. V jemném, lahodném zakončení jsou patrné tóny koření, karamelu a sušeného ovoce. Toto nám říká oficiální popis. Z mé zkušenosti se s ním ztotožňuji. Vanilka mě přijde více něž jen v náznaku a sušené ovoce v závěru je velmi příjemné. Bulleit 10YO mně osobně, ale nejvíce překvapil svou jemností. Ačkoliv má o 1,5 % více alkoholu než klasický Bulleit a byl déle na sudu, jedná se o neuvěřitelně jemný a lahodný zážitek. Bulleit 10YO se bude vyjímat nejen jen tak ve skleničce ať už s ledem nebo bez, ale i jako zajímavá součást různých koktejlů.

S koktejly z Bulleit 10YO se budeme v únoru setkávat patrně často. Součástí uvedení na český trh je i soutěž Bulleit Tandem Competition, která vychází z myšlenky, že práce za barem není nikdy o jednotlivcích. Míchat se bude z celého portfolia Bulleit, ale osobně předpokládám hojné využití Bulleit 10YO. Takže mějte v únoru při svých toulkách po barech oči otevřené a vyzkoušejte nový Bulleit 10YO buď v koktejlu a nebo jen tak samotný.

 

Napsal: Honza Zlámaný