Miloval ho Napoleon, milovala ho madame de Pompadour a milují ho i dnes miliony dalších lidí. Šampaňské. V posledních letech sílí hlasy, které upozorňují, že tohle legendární šumivé víno není určeno jen pro slavnostní příležitosti, ale můžete si jej po skleničce dopřát třeba i k dobrému všednímu obědu.

 

V Crazy Daisy v současnosti disponujeme 55 druhy Champagne, přičemž budeme chtít nabídku dále rozšiřovat. Pokud vás zajímá, jak hluboko se musí při popíjení tohoto vína sahat do peněženky, pak nejdostupnější lahví je Jean Marc Seleque (1.390,-), nejexkluzivnější Armand de Brignac Blanc de Blancs (33.500,-).

 

„V prvním případě dobré víno z malého domu za krásné peníze, v druhém stoprocentní Chardonnay s delikátním ovocným charakterem a plnou, elegantní, jemnou chutí,“ říká Martin Libotovský, barmanažer baru Crazy Daisy.

V Crazy Daisy to vypadá na opravdu pestrou nabídku. V čem se vlastně všechna ta šampaňská od sebe liší?

Na výrobu Champagne se používá sedm odrůd vinné révy. Chardonnay, Pinot Noir, Meunier, Pinot Blanc, Pinot Gris, Petit Meslier, Arbane. Už to zaručuje rozmanitost. Máme možnost dát si cuvée v různých poměrech, nebo stoprocentní odrůdovou záležitost.

 

Hrají roli i technologie použité při výrobě?

Ano, při vinifikaci se používají třeba nerezové tanky, dubové sudy, betonová vejce a jiné. Dalším faktorem je velikost šampaňského domu. V poslední době hodně slýcháváme o rozdělení na malé a velké domy. Jako příklad velkého domu bych uvedl Moët & Chandon, malého Augustin. To vše a mnohem víc je právě to, v čem jsou šampaňská vína jiná. Díky naší široké nabídce není problém uspokojit každého zákazníka, který se rozhodne si u nás dát Champagne.

 

Kolem šampaňského se točí hodně příběhů a zajímavých vinařů. Znáš nějaké?

Jedním z mých favoritů je již zmiňovaný Marc Augustin, velká osobnost současné Champagne. V regionu patří k nejzarytějším biodynamikům, což je ve zkratce přístup totálně preferující přírodní postupy. Tento vinař věří, že i taková maličkost, jako je vaše nálada ve chvíli, kdy jdete na vinici, může ovlivnit výsledné víno.

To zní skoro neuvěřitelně.

Ve vegetační fázi svým vinicím dokonce pouští hudbu, aby se réva cítila lépe a dala mu kvalitnější hrozny. I od něj máme v Crazy Daisy jedno víno, jmenuje se Feu (oheň) a je to stoprocentní Pinot Noir z 55 let starých vinic. Zrovna tomuto vínu pouští Augustin rock´n´roll a já ho můžu s klidným svědomím doporučit – klidně bych s ním strávil celý večer.

 

Z pohledu hosta – proč si vybrat šampaňské, a ne levnější španělskou cavu nebo italské prosecco?

Jednoduchá odpověď. Přece protože je to Champagne! Ne, teď vážně. Nikde jinde na světě nenajdete identické podmínky pro výrobu vína jako v oblasti Champagne-Ardenne. Zdejší terroir je jedinečný, a proto je i šampaňské jedinečným vínem.

 

Šampaňské obsahuje také jeden koktejl našeho pražského menu, konkrétně Nuselák. Jak se v něm projevuje?

Champagne je nákladnou TOP surovinou, proto jsme si na tomhle drinku dali dost záležet. Nechali jsme vyrobit speciální skleničku, koktejl finišujeme parfémem. Kromě šampaňského a parfému obsahuje ještě likér St. Germain a domácí malinový cordial. Charakterizoval bych jej jako lehký, svěží, ovocný drink. Opět nezbývá než doporučit.