„Správný koktejl musí nejen dobře chutnat, ale taky vonět. Nezapomeň proto na zástřik citrusovou kůrou nebo nějakou aromatickou ozdobu,“ zní častá poučka, jíž zkušenější barmani častují své začínající kolegy. Realita je však ještě pestřejší – svůj drink totiž ve skutečnosti vnímáte všemi smysly.

 

Zrak

Ve většině případů zprostředkovává prvotní kontakt s objektem našeho zájmu. Vzhled nápoje by tedy měl vzbudit zvědavost či rovnou touhu. Rozhodně by neměl být odpuzující.

 

Podle barvy podvědomě hodnotíme zralost či čerstvost potravin, čehož výrobci značně využívají. Schválně si doma zkuste vyrobit jahodový sirup a srovnejte jeho barvu s tím kupovaným. K tak sytě červené, kterou způsobují přidaná barviva, se nemáte šanci ani přiblížit. Tvar zase vzbuzuje dojem estetična, tedy souměrnosti. Anebo naopak nevzhlednosti.

 

Čich

Možná se tomu budete divit, ale čich je podle mnohých gastronomických profesionálů tím vůbec nejdůležitějším smyslem, jímž vnímáme potravu. Popsaných vůní totiž existuje mnohem více než chutí.

 

„Netrénovaný člověk s ucpaným nosem nepozná, jestli v ústech zrovna přežvýkává jablko, nebo hrušku. Konzistence i chuť těchto dvou druhů ovoce jsou si velmi podobné. Většina lidí je opravdu rozeznává čichem, i když si to možná ani neuvědomují,“ tvrdí zkušený barman a tvůrce konceptu Crazy Daisy Achim Šipl.

Čichové buňky navíc mají tu vlastnost, že se poměrně brzy unaví. Proto nemá v drogerii cenu zkoušet víc než jen několik málo parfémů po sobě. Věřte, že po desátém už netušíte, co vlastně cítíte.

 

Zjednodušeně se dá říci, že čich pracuje se dvěma základními vjemy – vůní a aromatem. Aroma cítíte, když sousto či lok spolknete a vydechnete vzduch nosem. Rozšiřuje paletu vnímaných prožitků a hraje důležitou roli při párování surovin.

 

Chuť

Je s podivem, že ve všech těch milionech roztodivných surovin lidé rozlišují jen pět základních chutí – slanou, sladkou, kyselou, hořkou a umami. Jak už tedy bylo napsáno výše, pouze na základě chutě, bez vnímání vůní, bychom nebyli schopni potraviny dokonale rozlišovat.

Nositeli chutí jsou především tuky a cukry. Primárním dochucovadlem, které navíc jisté chuťové kombinace dokáže pozvednout, je sůl. Proto v Crazy Daisy některé drinky a domácí sirupy lehounce solíme – abyste z nich měli dokonalý požitek!

 

Hmat

S jazykem se dá užít spousta zábavy nejen po chuťové stránce. A nemusíte v tom hledat nějaký dvojsmysl. Jde totiž také o hmatový orgán, jehož prostřednictvím hodnotíme tvar, texturu, konzistenci, teplotu či hmotnost přijímané potravy. „Podle mě má vůbec nejpříjemnější konzistenci zmrzlina. Zkuste si vyrobit domácí. Ve velké míse pořádně vymíchejte medovou slivovici, smetanu, cukrový sirup a broskvový džus se suchým ledem,“ doporučuje Achim Šipl.

 

Sluch

K většině drinků sice můžete natahovat uši, jak budete chtít, a nic neuslyšíte, ale co ruch v baru? Otevření sklenice s minerálkou, barmanovo šejkrování, nalévání sycených nápojů… To všechno jsou zvukové vjemy, které na vás při návštěvě podniku působí, a dokonce vás podvědomě oslovují.