Pokud zrovna nemáte před slavnostní večeří, pravděpodobně o něj jako návštěvníci baru v nápojovém lístku ani nezavadíte pohledem. Jenže vermut je základním kamenem mnoha klasických i novodobých koktejlů, jejichž tvorba by bez něj byla nemyslitelná. Pravdou je, že jen málokterý nápoj je svým využitím tak všestranný jako právě vermut.

 

Víno aromatizované pelyňkem a jinými bylinkami, tedy jakýsi předchůdce vermutu, se na jídelních stolech začalo objevovat už v antickém Řecku. Současnou podobu získalo pravděpodobně během 18. století v italském regionu Piemont, jehož centrem je město Turín. Právě zde se vermut poprvé dostal na prodejní pult.

 

Stalo se tak v roce 1786 a zasloužil se o to Antonio Benedetto Carpano. Jeho podnikatelský záměr zanedlouho slavil takový úspěch, že nebohý Antonio musel prodloužit otevírací dobu svého krámku na 24 hodin denně.

 

Barmanský tým v Crazy Daisy se rozhodl šlápnout do toho po svém a vyrábět si domácí „vermut“ hned v několika verzích (slovo vermut je odvozeno od výrazu wormwood, což znamená pelyněk. Ten v těchto variantách chybí, proto jsou uvozovky na místě).

 

Produkci domácího vermutu tady uskutečňují třemi cestami. První z nich je macerace nachlazeného vína bylinkami v zařízení na přípravu studené překapávané kávy – cold dripu. Překapávání skrz filtr napěchovaný rostlinkami trvá 4 až 6 hodin, následuje přídavek cukru a dolihování vinnou pálenkou.

Při další metodě se nejdříve dolihuje a docukruje bílé víno a poté se do něj zhruba na týden naloží houby. Třetí způsob kombinuje předchozí dva uvedené.

 

K dispozici je v Crazy Daisy momentálně pět různých home made vermutů. Houbový, kávový, Earl Grey, citrusový s prknem ze sudu po whisky a bylinkový. Najdete je přímo na baru v designovaných skleněných válcích.

 

„Experimentování nás baví, takže nabídka se bude postupem času měnit. Naše motto v tomto případě zní: Přivést na svět novou chuť!“ říká barmanažer Crazy Daisy Achim Šipl.

 

V textu je samozřejmě složité tyhle produkty chuťově popsat. Nespadají totiž do žádné ze standardních kategorií bianco, dry, rosso. Pro hosty to většinou znamená naprosto novou zkušenost.

 

Barmani v Crazy Daisy tenhle domácí vermut používají při přípravě drinku Lennonova zeď, který je twistem na klasický Manhattan. Je pak na zvážení hosta, kterou z pěti variant si vybere. Brzo bude také k dispozici speciální degustační platíčko všech pěti vermutů.

 

Jak se vyrábějí?

 

Kávový. Macerací a jemnou filtrací skrz AeroPress. Jeho základem je Martini Rosso a kolumbijská káva.

Houbový. Macerací lanýžů a hřibů smrkových v Chardonnay. Dolihuje se na 14,9 % a dosladí na 90 gramů cukru/litr.

Bylinkový. Ledovým výluhem Rulandského šedého v cold dripu, kdy se překapávací filtr naplní směsí bylin a koření. Dolihuje se brandy a dosladí.

Citrusový stařený prknem ze sudu whisky Gold Cock. Studeným výluhem vína Müller Thurgau přes citrusový filtr v cold dripu. Dolihován, doslazen.

Earl Grey. Macerací a následnou filtrací čaje v Martini Rosso.